Maarten Groot, Illustrator en Timmervakman

Als klein jongetjes stond ik al in weer en wind langs het water in IJmuiden om de grote en kleine schepen op papier te zetten. De sluizen en de zee werkte als een magneet op mij.
Ik tekende de boten van de KNRM, zag hoe de containerschepen steeds groter werden en zwaaide naar naar passagiers op de cruiseschepen, waarna ik ze gauw probeerde na te tekenen.

En ook na het doorlopen van de Rietveld academie bleef de scheepvaart trekken. Ik keerde terug in de havens, maar nu om tekeningen te maken in opdracht van de grote rederijen. De mannen van de reddingsbrigade wilden kerstkaarten, het eigenaar van het grote cruiseschip wilde een kalender voor al zijn klanten, een ander wilde mijn tekeningen aan boord. Ik tekende menukaarten, getekende reisverslagen voor de Marine, plattegronden voor natuurmonumenten. Ik bracht alle elementen van de Nederlandse havens in kaart.

Weer later stapte ik als bootsman op een groot zeilschip. Op de rustige momenten pakte ik mijn tekenboek en tekende honderden vuurtorens en kustlijnen van exotische bestemmingen en zeevogels die ik nog nooit had gezien. Om ze vervolgens, als lid van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders, te mogen exposeren over de hele wereld.

En bij het zien van al die schepen, werd de wil om er zelf aan te bouwen ook steeds groter. Ik begon met het onderhoud aan de boten bij de roeiclub, maar help tegenwoordig ook mee aan de intimmering van grote jachten. Bij oude boten met de traditionele technieken, en bij de moderen schepen met de nieuwste materialen.

En als ik nu ik de haven sta varen er boten voorbij die ik heb ontworpen, legt er een rondvaartboot aan die door mijn handen is gegaan en sturen de passagiers van het cruiseschip ansichtkaart met mijn vuurtorens er op.

Foto-Maarten300